Beginnen met modelvliegen

Bijna iedereen kan leren vliegen. Net zoals met autorijden is het onverstandig dat op eigen houtje te doen. De gevolgen zijn hetzelfde, brokken en een katterig gevoel.

Bij de RMVV hebben we instructeurs. Dit zijn ervaren vliegers die het leuk vinden een ander de beginselen in het vliegen bij te brengen. De instructie wordt gegeven met het model van de leerling zelf. We hebben ook de beschikking over een clubkist waarmee de eerste vliegervaring kan worden opgedaan.

Wil je gaan modelvliegen, kom dan eerst eens langs op het vliegveld of neem contact op. Op deze manier kun je een goede indruk krijgen hoe je een goede start kan maken met deze fantastische hobby en voorkom je een mogelijk verkeerde aankoop.

Natuurlijk wil iedereen met een Spitfire of F-16 vliegen. Helaas zijn dit niet de modellen waarmee je het vliegen leert.

Leren vliegen vergt enige tijd. Personen die aanleg hebben en wekelijks komen vliegen kunnen binnen één seizoen hun brevet halen. Hoe meer tijd je er in steekt des te sneller dat het gaat.

Lessen doe je met een trainer, dit is meestal een motormodel of elektro-zwever. Zelf bouwen van je model is mogelijk en geeft een extra dimensie aan het modelvliegen. Vroeger was dat noodzaak, tegenwoordig kun je modellen kant en klaar in de doos kopen. Zoals gezegd, het kan geen kwaad om ons om advies te vragen.

Kun je een model veilig en zelfstandig besturen dan kun je opgaan voor het modelvliegbrevet. Het examen hiervoor wordt bij de RMVV afgenomen. Een aantal leden is gemachtigd om examens af te nemen. Tijdens het examen vlieg je een aantal verplichte figuren die je tijdens de lessen hebt geoefend. Door het vliegen van dit programma toon je aan dat je veilig en zelfstandig kunt vliegen.

Heb je met succes het examen afgelegd dan mag je daarna “solo” vliegen met vliegtuigen uit die klasse.

De vereisten voor het examen zijn te vinden op de website van de KNVvL onder info over brevetten.